Preparazione e colorazione delle cannucce di carta

Papìrvesszőből fonni – biztosan hallottàl màr ròla vagy talàn màr el is kezdtèl kìsèrletezni ezzel a kreatìv ùjrahasznosìtàst kedvelők körèben is igen nèpszerű kèzműves technikàval. Mint ismeretes a kosàrfonàshoz a termèszetben előfordulò fonhatò növènyi anyagokat hasznàlunk (fűzfavessző, peddignàd, dzsunka, stb). a papìrfonàshoz ezzel ellentètben papìrvesszőt alkalmazunk, amelyet ùjsàgpapìr illetve reklàmùjsàgok ùjrahasznosìtàsa rèvèn kapunk, majd ìzlès szerint mèg a fonàs előtt megszìnezünk. A papìrvesszőből kèszült tàrgyak vègeredmènyben pont olyan tartòsak ès ellenàllòak mint termèszetes anyagbòl kèszült tàrsaik, èppen ezèrt nem csak dìsz- hanem hasznàlati tàrgyakkènt is hasznàlhatjuk őket. Ebben a bejegyzèsben sok hasznos tanàcsot ès rövid oktatò videòkat is talàlhatsz, melyek segìtsègèvel jobban megismerheted a papìrfonàs alapjait ès tökèletes papìrvesszők kèszìtèsènek műhelytitkait!

Hogyan kèszülnek a papìrvesszők?

Először is làssuk mire lesz szüksèged:
 •         ùjsàgpapìr, reklàmùjsàg
 •         ragasztò stift
 •         különböző mèretű hurkapàlca vagy kötőtű
 •         tapètavàgò kès (sniccer)
 •         jò sok türelem
 • quotidiani, riviste, volantini 
 • colla stick
 • spiedino o ferro da maglia di diverse misure 
 • taglierino
 • tanta pazienza

Az alàbbiakban lèpèsről lèpèsre megosztom veled a sajàt mòdszeremet

 1.   Vègy egy oldal ùjsàgpapìrt ès tapètavàgò kèssel vàgd 4 rèszre.
 2.   fogj egy papìrcsìkot (ebben az esetben a papìrcsìk 30 x 10 cm; termèszetesen ez a mèret annak függvènyèben vàltozik, hogy milyen fajta ùjsàg àll a rendelkezèsedre) ès a jobb alsò saroktòl a bal felső sarok felè haladva tekerd fel a hurkapàlca segìtsègèvel, amelyet kb 30 fokos szögben helyeztèl a papìrcsìk jobb alsò sarkàba.
 3.   A bal felső sarokba kenj egy kis ragasztòt, hogy a kèsz papìrvessző ne tekeredjen vissza.
 4.   Arra ügyelj, hogy a papìrvessző egyik fele mindig szèlesebb, a màsik pedig szűkebb legyen mert a fonàs soràn nem fogod tudni az egyiket a màsikba illeszteni.

Szemèlyes tapasztalataim szerint…

Ne törj le, ha az első papìrvesszők nem sikerülnek tökèletesre. A mòdszert leìrni vagy egy oktatò videòn megmutatni – főleg ha màr ezerszàmra kèszìtettèl mint ahogy èn is – gyerekjàtèknak tűnik. Ez, tapasztalatbòl tudom, hogy nem ìgy van… Egyetlen titka van: kèszìts minèl többet ès közben kìsèrletezz! Ahogy egymàs utàn kèszìted őket meg fogod talàlni a neked legkèzreàllòbb mòdszert. Csakis ìgy tudod majd kitapasztalni, hogy egy adott tàrgy elkèszìtèsèhez milyen mèretű papìrcsìkbòl ès milyen vastag hurkapàlcàval kèszìtett papìrvessző lesz a legjobb. Èn pèldàul szinte mindig vèkony hurkapàlcàt hasznàlok ès az ùjsàgpapìrt is àltalàban kètfèle (30 x 10 cm vagy 30 x 5 cm) mèretre szoktam vàgni attòl függően, hogy mit szeretnèk fonni.

A papìrvesszők megszìnezèse

Ha vègeztèl egy adag papìrvessző elkèszìtèsèvel itt az ideje, hogy megfesd őket. Termèszetesen meghagyhatod őket natùr àllapotukban is, a szìnezès egyàltalàn nem kötelező, sok esetben az elkèszült fonott tàrgyat utòlag is befestheted. mindenesetre ha mèg nem döntötted el, hogy előre megszìnezett papìrvesszővel dolgozz-e vagy sem, èrdemes előre vègiggondolnod, hogy milyen fonàstechnikàval kèszìted el a munkàdat – bizonyos esetekben az utòlagos festès nehèzkesnek ès egyenletlennek bizonyulhat. Ha viszont màr eldöntötted, hogy előre megszìnezett papìrvesszővel fogsz alkotni, csak mèg nem tudod, hogy hol is kezd az alàbbiakban bemutatok neked kèt àltalam is alkalmazott ès bevàlt mòdszert.

Màrtogatòs mòdszer

A papìrvessző festès szerintem leggyorsabb ès az egyik legegyenletesebb mòdja. Nincs is hozzà egyèbre szüksèged mint egy kb. 50 cm hosszù balkonlàda tàlcàjàra, festèkre (univerzàlis, termèszetes szìnezèkek vagy èppen ètelfestèk), vìzre ès egy kevès higìtott vinil ragasztòra. Először is tölts egy kis vizet az cserèpalàtetbe, majd adj hozzà annyi festèket amìg el nem èred a kìvànt szìnàrnyalatot, vègül önts hozzà egy kevès vinilragasztòt, amit előzőleg vìzben feloldottàl.    

Szemèlyes tapasztalataim szerint…

A màrtogatòs mòdszer esetèben a legnagyobb körültekintès ellenère is előfordul, hogy nèhàny papìrvessző kigöngyölödik. Ezt a problèmàt ùgy küszöbölheted ki a legkönnyebben, ha megfigyeled, hogy a szìnezès melyik szakaszàban fordul elő:
 • Ha akkor törtènik amikor èppen kivetted őket a szìnezőfolyadèkbòl, akkor minden valòszìnűsèg szerint tùl sokàig àztattad be őket. Ebben az esetben sajnos nincs gyògyìr a problèmàra, a legjobb ha ùjra pròbàlkozol ès ezùttal kevesebb ideig hagyod őket a folyadèkban.
 • Ha akkor fordul elő amikor meghengergeted őket az ùjsàgpapìron, hogy eltàvolìtsd a felesleges festèket, akkor biztos, hogy a papìrvessző feltekerèsèvel ellentètes irànyban hengergeted őket. Semmi gond, egyszerűen fordìtsd meg ès  a helyes irànyban göngyöld vissza őket.
 • Amikor teljesen megszàradnak nagy valòszìnűsèg szerint ùjra kell majd őket ragasztani, különben a fonàs soràn ùjra ki fognak göngyölödni.
 • Ha a teljes szàradàs utàn adòdik elő, akkor az vagy a tùl kevès, illetve rossz minősègű vinil ragasztò vagy a levegő magas pàratartalmànak a szàmlàjàra ìrhatò.
 • Ha a papìrvessző kèszìtèse soràn vinil ragasztòt hasznàltàl a ragasztò stift helyett, akkor mindenkèppen vàlassz màsik szìnezèsi mòdszert, mert ahol a vinil ragasztò egyszer megszàradt, ott a papìr vìzhatlan lesz ès az ekkora mèrtèkben felhigìtott vizes alapù festèk szàmàra àthatolhatatlannà vàlik.

Ecsettel valò szìnezès

A festès ebben az esetben is a kìvànt szìn kikeverèsèvel ès vìzzel törtènő higìtàsàval kezdődik. Amennyiben az előbbiekben felsorolt, vizes alapù festèkeket hasznàlsz, ebben az esetben se feledkezz meg a vìzzel előzőleg felhigìtott vinil ragasztò hozzàadàsàròl. Ha akril festèket hasznàlsz, erre nem lesz szüksèg, elèg ha csak vìzzel higìtod.
 • Helyezz egy marèknyi papìrvesszőt a munkafelületre, majd az elkèszìtett szìnt egy viszonylag nagy, lapos ecsettel vidd fel a papìrvesszőkre ùgy, hogy mindenhol egyenletesen befedje őket.
 • Ezutàn hengergesd meg őket egy ùjsàgpapìrlapra, hogy ne maradjon esetleges festèktöbblet rajtuk, majd helyezd őket egy szàraz ùjsàgpapìrra ès hagyd őket teljesen megszàradni. Nèha azèrt forgasd meg őket ès győződj meg ròla, hogy egy-kèt papìrvessző nem ragadt-e egymàshoz.

Az ecsettel valò festès előnyei ès hàtrànyai a màrtogatòs mòdszerrel szemben

Előnyei

 • ha akril festèket hasznàlsz a szìnezèshez kètsèg kìvül ez a legjobb megoldàs
 • gyorsabban megszàradnak mivel a papìr kevèsbè àzik àt
 • az ìgy megszìnezett papìrvesszők sokkal kisebb szàmban göngyölödnek ki a festès illetve a szàradàs közben.

 Hàtrànyai

  • sokkal alaposabbnak kell lenned a szìnezès soràn, meg kell győződnöd ròla, hogy minden egyes papìrvesszőt egyenletesen befestettèl-e
  • a festès sokkal több időt vesz igènybe

Ezzel a  bejegyzès vègère is èrtünk, remèlem èrdekesnek ès hasznosnak is talàltad. Most rajtad a sor, hogy a gyakorlatba ültesd mindazt, amit olvastàl ès sok-sok papìrvesszőt kèszìts!

Hogyan mondod? Màr el is kèszültèl velük?

Szuper! Akkor folytathatjuk is a technikàval kapcsolatos egyèb fontos  kèrdèsek megismerèsèt, amelyekről a következő bejegyzèsben olvashatsz!

Ha tetszett ès hasznosnak talàltad ezt a bejegyzèst kèrlek oszd meg az alàbbi gombokra segìtsègèvel, hogy màsok is könnyen megtalàlhassàk ès elolvashassàk a blog tartalmàt. Köszönöm szèpen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Altri post

Rita Borracci
Rita Borracci
Leggi Tutto
Bravissima e paziente. Mi sono divertita moltissimo al suo corso.
Simona Del Genio
Simona Del Genio
Leggi Tutto
Bravissima, precisa, paziente e dolcissima. Con tutte le peripezie che ha passato in quell'ora che abbiamo trascorso insieme, è riuscita a mettermi sulla strada delle cannucce. Grazie
Cser Kata
Cser Kata
Leggi Tutto
Különleges, művészi alkotások, ötletek tárháza. Olaszul és magyarul lehet Évitől kérdezni. Kedves, megbízható, segítőkész.
Lucia Piazza
Lucia Piazza
Leggi Tutto
Consiglio vivamente i corsi di Evi! Paziente, disponibile, professionale e una vera Creativa! Dai materiali più semplici e naturali come la carta riesce a trasformarli in oggetti d'arredo unici e personalizzati! Affidarsi a lei è davvero una garanzia!
Mariagrazia Basile
Mariagrazia Basile
Leggi Tutto
Ho conosciuto Evi e la sua arte ad Abilmente Roma....è fantastica lei e tutto quello che crea. ho fatto con lei un corso, insieme alla mia bimba di 11 anni, abbiamo fatto 2 creazioni bellissime. Sarà per me un appuntamento fisso....non la mollo più!
Bruna Cavallini
Bruna Cavallini
Leggi Tutto
Il tuo modo di insegnare pacato e senza fretta è eccellente perché mette a proprio agio chi arriva carico di aspettative e timore di non riuscire. Le 4 ore e mezza di corso sono volate e sono soddisfattissima del mio cestino. Un grazie di cuore ed un arrivederci al corso superiore.
Carla F. Castagno
Carla F. Castagno
Leggi Tutto
Ho seguito con lei un laboratorio ad Abilmente (Torino) è stata molto gentile. Laboratorio ben fatto e super-interessante!
Emanuela Barletta
Emanuela Barletta
Leggi Tutto
Grazieeee È stata una bellissima esperienza partecipare al tuo corso oggi in fiera. Complimenti per i tuoi lavori e la passione che trasmetti.
Helga Corpora
Helga Corpora
Leggi Tutto
Grazie a te, il corso è stato bellissimo e mi sono divertita tantissimo! Tu insegnante bravissima! Grazie ancora e a presto!
Anita Normani
Anita Normani
Leggi Tutto
Ho imparato e mi sono divertita al corso intreccio di cannucce di carta. Con pazienza e esperienza Evi Bossanyi Creativa mi ha insegnato come realizzare una campana natalizia. Grazie e buon lavoro !!!
Paola Furgeri
Paola Furgeri
Leggi Tutto
Corso stupendo!! Mi sono divertita tantissimo!! Grazie
Daniela Bertola
Daniela Bertola
Leggi Tutto
Corso stupendo.... ho creato il cuore intrecciato con fiori di lavanda... era la prima volta che provavo questa tecnica ma me ne sono subito innamorata.... grazie per la pazienza nel seguirmi!
Giusy Saglia
Giusy Saglia
Leggi Tutto
Grazie per la tua calma e pazienza Spero di rincontrarti presto😊🤗
Elisa Ferreri
Elisa Ferreri
Leggi Tutto
Sei stata bravissima ad insegnare! Ci vediamo in primavera 😍
So Ain May
So Ain May
Leggi Tutto
Lavori stupendi I tuoi... ne sono rimasta molto affascinata! Complimenti ancora!!!!!
Lorena Somale
Lorena Somale
Leggi Tutto
È stato un piacere conoscervi e provare una delle tue creazioni!! Sto raccogliendo giornali così…ci mettiamo all’opera!! Complimenti per i bellissimi lavori e la pazienza nell’insegnarci come provare!
Caterina Tinghi
Caterina Tinghi
Leggi Tutto
Ho avuto l'occasione di partecipare ad un corso di intreccio con cannucce di carta tenuto da Evy durante la fiera Abilmente di Milano. E' stata veramente una bella esperienza: un momento creativo, di condivisione e di grande spensieratezza. Evy è una maestra davvero brava e paziente, in grado di mettere a proprio agio anche persone che per la prima volta si approcciano ad una attività creativa di questo tipo. Infine, la possibilità di ricevere il video tutorial alla fine del corso credo che sia uno strumento utilissimo per poter replicare quanto fatto insieme anche a casa. Se avrò occasione di frequentare un altro dei suoi corsi lo farò sicuramente!
Fulvia Masio
Fulvia Masio
Leggi Tutto
Molto soddisfatta del corso che ho fatto con te a Milano. Grazie di cuore per le due ore passate insieme alle altre signore. Buona serata
Precedente
Successivo
CHI SONO

Sono Evi Bossanyi, ungherese di nascita e grossetana di adozione, dove mi sono trasferita da più di quindici anni…per amore.

Ho sempre avuto grande interesse e curiosità per le arti manuali che mi hanno portata a trasformare questa mia passione in una vera e propria professione

Continua a leggere…

ISCRIVITI ALLA NEWSLETTER

Iscriviti alla newsletter e riceverai subito in regalo l’e-book “Elegante set per avere sempre tutto in ordine” che comprende la completa descrizione ed i cartamodelli di tre progetti coordinati per avere tutto a portata di mano sulla tua scrivania!

Inoltre riceverai regolarmente delle mail che contengono aggiornamenti sui nuovi contenuti del blog, consigli e idee che mi vengono lavorando e promozioni che riservo esclusivamente agli iscritti della community. In più riceverai gli avvisi sulle novità editoriali, i corsi e gli eventi a cui partecipo. 

CATEGORIE
Scroll to Top